Blå Lagunen

Många som åker till Gotland vittnar om en känsla av att vara utomlands – trots att man är i Sverige. En av orsakerna är de härliga sandstränderna som ön har på ett flertal ställen. Även Blå Lagunen gör att tankarna går till medelhavet. Inte för att det finns någon långsträckt sandstrand utan för det klarblåa vattnet.

Blå Lagunen ligger i orten Ar som är beläget längst ut på Gotlands norra delar. Här bedrevs länge en kalkindustri där man bröt kalk. Ett flertal av de ställen där man bröt kalk har blivit vattenfyllda och vissa av dessa är perfekta badställen. Så är det med Blå Lagunen.

En fördel med Blå Lagunen är att det aldrig upplevs trångt här. Trots att det är ett populärt badställe så är det så pass stort att man inte behöver dra sig för att åka hit med tanken att det skulle vara fullt. Om man däremot absolut vill ligga på den korta strandremsan som finns så är chansen liten att man lyckas med det. För det är som sagt inte någon större strand att tala om. Det är ett så kallat klippbad som dessutom inte alls är långgrunt. Inte något bad som kan rekommenderas för barnfamiljer alltså.

På flera ställen finns möjligheten att dyka från klippavsatser. Är man här för första gången bör man däremot titta var andra hoppar så att man hoppar där det är säkert att inte någon undervattensklippa sticker ut.

Det är lätt att åka hit. Åk till orten Ar och sväng sedan mot Bästeträsk. Härifrån finns det sedan skyltar som visar vägen. Väl framme finns det parkeringsmöjligheter och toaletter. Däremot blir ofta parkeringen full vilket gör att man får ställa sig utmed vägen. Någon möjlighet att köpa glass eller annat ätbart finns inte. Så packa fikakorgen, ta med brassestolen och glöm inte solskyddsmedlet. Är det däremot småbarn i familjen så planera ett besök här om några år istället.