Nöjen

I Visby finner man mängder av restauranger och barer. Detta är ju mycket förståeligt när man betänker den mängd turister som varje år besöker Visby och Gotland. Den allra vackraste restaurangen är säkerligen det så kallade Clematishuset. Denna restaurang ligger efter Strandgatan i Visby och är en medeltida byggnad som en gång var ett högt trappgavelhus. Idag återstår endast två våningar och byggnaden har restaurerats på senare tid. I den medeltida pelarförsedda bottenvåningen finns i dag en restaurang. Denna restaurang har specialiserat sig på att servera medeltida mat på ett sätt som påminner om medeltidens gästabud. Denna restaurang är väl värd ett besök och man bör förlägga någon av måltiderna under besöket i Visby här.

På den tid då Visby var en stor stad inom Hansan användes troligen de stora husen efter Strandgatan som lager och till affärsverksamheter snarare än som boningshus. Ett exempel på en sådan byggnad är Liljehornska huset. Detta hus är välbevarat än idag och är hela 28 meter högt. Här inryms idag hela fem våningar och här finns också en inrymd vind. Byggnaden är mycket vackert renoverad efter att ha varit mycket nära förfall. Här finns idag många vackra lägenheter och bottenvåningen inhyser återigen affärsverksamhet.

Museum

Den som tycker om att besöka muséer och se exempel på Gotlands och Visbys historia besöker Museet som ligger i korsningen mellan Strandgatan och Mellangatan. Denna byggnad uppfördes redan under slutet av 1700-talet och innehåller inte mindre än 24 rum. Byggnaden användes på den tiden för bränneri och sädesmagasin. Under slutet av 1800-talet flyttades museisamlingarna hit och här kan man ta del av Gotlands unika historia. I dag finns också bibliotek och ett bokcafé i denna byggnad och muséet uppfattas som ett levande museum på grund av att man här erbjuder många föreläsningar, utställningar och speciella arrangemang. Här finner man också en butik där man säljer hantverk tillverkade av medlemmar i Gotlands läns Hemslöjd. Här har man stora möjligheter att handla med sig speciella souvenirer från Gotland. Till muséet hör också ett packhus. Här får man möjlighet att se hur ett sådant hus såg ut och kanske uppleva den stämning det skall ha varit här då denna sortens hus användes som en köpmansbod.

Krogar i Visby

Om man vill besöka ett bryggeri för att se hur man en gång tillverkade öl, porter och svagdricka skall man besöka Wedins bryggeri. Detta bryggeri grundades redan på mitten av 1800-talet. Under lång tid användes bryggeriet till andra ändamål än för att brygga drycker, men idag har man blåst liv i traditionen och under sommaren arrangeras här visningar.

På medeltiden låg krogarna i Visby vägg i vägg med varandra och på grund av att så många turister varje år besöker staden, finns det också idag väldigt många krogar att välja mellan. Visby är faktiskt Sveriges krogtätaste stad och här har man stora möjligheter att få prova på att inta sin middag på det vis man gjorde under medeltiden. Många krogar satsar på att servera genuin gotländsk mat i en medeltida miljö. Här kan man prova på att äta den för Gotland så speciella Lammsnäckan. Lammsnäcka liknar i stort den svenska pannbiffen. Om man vill gå ytterligare ett steg kan man beställa in lammskalle. Många kanske funderar ett tag över rätten, men den är mycket smaklig. Lammskalle består som namnet förtäljer av en skalle från ett lamm som kokats och griljerats. Skallen serveras med ögonen upp. Innan skallen kommer in på bordet kan det vara en god idé att stärka sig med ett glas av gotlandsdricka. Till att runda av måltiden kan man beställa in en efterrätt som kallas saffranspannkaka. Denna serveras med grädde och sylt och är mycket god.